Pistachio

Pistachio

Faedah kesihatan pistachios termasuk jantung yang sihat, pengurusan berat badan, perlindungan terhadap diabetes dan hipertensi, dan peningkatan pencernaan. Vitamin, mineral, lemak dan protein yang terdapat di pistachio semuanya sangat baik untuk kesihatan anda. Pistachios adalah salah satu daripada kacang-kacangan tertua yang biasa digunakan di dunia. Mereka berasal dari Asia, terutamanya di Iran dan Iraq. Bukti arkeologi menetapkan persatuan pistachios dan lelaki seawal 6,000 SM. Mereka ditanam di Iran, Iraq, dan Syria dan diperkenalkan kepada orang Roma hanya dalam 100 AD. 

Hari ini, selain Iran, Iraq, dan Syria, pistachios dihasilkan di banyak negara seperti Amerika Syarikat, Australia, Turki, dan China, antara lain. Kacang-kacangan kepunyaan keluarga anacardaceae dari genus: Pistacia. Pistachio mengambil masa 10 hingga 12 tahun untuk menghasilkan tanaman pertama. Mereka adalah drupe, di mana buah mempunyai biji besar di tengah. Benih ini boleh dimakan. Kacang pistachio tidak bermusim dan boleh didapati sepanjang tahun. Mereka boleh dibeli dari hampir mana-mana kedai runcit. Pistachios boleh didapati hari ini dalam pelbagai bentuk seperti shelled, unshelled, sweetened atau asin. Cangkang pada kacang itu melindungi dari kerosakan fizikal dan pelbagai jangkitan. Sebaliknya, pistachios masin dan manis mungkin bukan pilihan yang baik kerana kandungan natrium dan gula tinggi. 

Cara yang ideal ialah membeli kacang-kacangan yang tidak dicairkan, kerana mereka berada dalam bentuk semulajadi mereka dan paling kurang diproses. Mereka mesti disimpan di dalam bekas kedap udara di tempat yang sejuk dan kering supaya mereka dapat bertahan selama berbulan-bulan tanpa teruk. 

Terdapat banyak manfaat kesihatan pistachios. Mereka adalah salah satu daripada beberapa kacang yang mengandungi kebanyakan nutrien yang diperlukan oleh manusia untuk kesihatan yang lengkap. Pistachios mengandungi nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, serat makanan, fosforus, potassium, thiamine, vitamin B-6, beta-carotene, lutein dan zeaxanthin, kalsium, besi, magnesium, zink, tembaga, mangan, vitamin C, riboflavin, niacin, asid pantotenik, folat, vitamin E, vitamin A, dan vitamin K. Semua nutrien ini menjadikan pistachios sesuai untuk kesihatan yang lebih baik. 

Nilai Nutrisi Pistachios

Sesetengah fakta kesihatan pistachio disebutkan di bawah. Menurut Thomas dan Gebhardt (2006), pistachios mengandungi kandungan kalori yang lebih rendah hanya 160 satu ons berbanding dengan kacang-kacangan lain dan buah-buahan kering seperti kacang mete, walnut, badam, pecan , hazelnuts, kacang Brazil, dan buah chestnut. Prachiachios mengandungi jumlah protein yang lebih tinggi berbanding dengan kacang-kacangan lain seperti badam, kacang, kacang, makadami, pecan, dan walnut. Jumlah protein yang ditemui adalah 6 g setiap 1 auns, yang paling tinggi berbanding kacang lain. Kandungan lemak dalam pistachios juga paling rendah berbanding dengan kacang lain. Statistik yang dikumpul oleh Thomas dan Gebhardt (2006) menunjukkan bahawa kandungan lemaknya adalah 13 g setiap 1 ounce. 

Pistachios juga merupakan sumber yang sangat baik untuk asid lemak tak tepu mono seperti asid oleik dan antioksidan. Mengambilnya secara teratur diketahui berkesan untuk mengurangkan lipoprotein berkepekatan rendah (LDL), yang dikenali sebagai “buruk” kolesterol dan membantu meningkatkan jumlah lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), yang dikenali sebagai “baik” unsur kolesterol atau mineral yang terdapat dalam pistachios termasuk kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium, zink, tembaga, mangan, dan selenium. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ia mengandungi jumlah fosforus yang paling tinggi, bersama dengan badam dan kacang. 

Selain itu, mereka juga mengandungi jumlah kalium yang paling banyak berkaitan dengan semua kacang lain. Jumlah natrium yang terdapat di pistachios adalah sifar, yang berbeza daripada kacang lain seperti hazelnut dan pecan. Ini adalah berita baik untuk orang yang menderita hipertensi kerana mereka sentiasa harus membendung pengambilan natrium dalam diet mereka. Butiran pemakanan di atas menunjukkan bahawa mereka bukan hanya kacang lain, tetapi sebenarnya makanan yang sangat baik untuk dimakan di mana-mana sepanjang hari. Malah, ia adalah makanan yang sihat dengan sendirinya.

Jantung Sihat: Salah satu manfaat kesihatan terbesar pistachio ialah mereka adalah kacang yang mesra hati. Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan pistachio biasa boleh mengurangkan tahap kolesterol LDL yang buruk di dalam badan. Antioksidan, phytosterol, asid lemak tak tepu (kedua-dua asid lemak tak jenuh dan tanpa monounsaturated) sangat baik untuk menggalakkan jantung yang sihat. 

Pengurusan Pengurusan: Pistachios juga merupakan pilihan pertama untuk orang yang berdiet. Bukti menunjukkan bahawa pistachios, dengan kalori yang lebih rendah, protein tinggi, lemak tepu rendah, dan lemak tak jenuh yang tinggi, adalah pesaing yang ideal berbanding kacang dan buah kering lain untuk pengurusan berat badan yang ideal. 

Risiko Penyakit Macular Berkaitan Umur (AMD): Pistachios mengandungi antioksidan karotenoid seperti lutein dan zeaxanthin. Antioksidan ini membantu dalam mengurangkan risiko penyakit macular yang berkaitan dengan usia di kalangan warga tua, menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Chen CYO dan Blumberg JB dari Tufts University, Boston, Amerika Syarikat. Mereka boleh dimasukkan, bersama-sama dengan sayur-sayuran, untuk peningkatan bekalan lutein dan zeaxanthin. 

Menghilangkan Kekeringan Kulit: Pistachios juga membantu menghilangkan kekeringan dari kulit. Lemak tepu memainkan peranan utama dalam aspek ini. Kandungan lemak juga bertindak sebagai pembawa yang baik atau minyak asas kerana ia digunakan sebagai bahan dalam terapi tradisional seperti aromaterapi dan terapi urut tradisional. 

Fiber Serat: Salah satu manfaat kesihatan pistachios lain adalah ia adalah sumber serat makanan yang baik, yang membantu dalam penguraian makanan yang lancar. Satu hidangan kira-kira 1 auns atau 30 gram pistachios mengandungi kira-kira 3 gram serat makanan, lebih daripada cukup untuk mendapatkan saluran pencernaan anda bekerja pada kapasiti optimum. 

Ciri-ciri Produksi: Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Aldemir et al (2011), pistachios sangat mempengaruhi kecergasan seksual lelaki. Kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai pengambilan harian sekitar 100 gram pistachios selama tiga minggu meningkatkan fungsi ereksi mereka dengan sekitar 50 peratus. Ini telah disahkan dengan imbasan ultrasound aliran darah di zakar. 

Properties Antioksidan: Malah cangkang pistachios didapati mengandungi sejumlah besar antioksidan. Penyelidik dari Universiti Tarbiat Modarres, di Tehran, Iran berjaya mengenal pasti dan mengekstrak antioksidan ini untuk ditambahkan kepada makanan lain. Antioksidan meneutralkan radikal bebas yang terbentuk di dalam tubuh selepas metabolisme selular dan boleh menyebabkan keadaan seperti kanser dan penyakit jantung.

Defense Against Diabetes: Salah satu faedah kesihatan akhir pistachios adalah bahawa mereka berfungsi dalam mengawal diabetes. Pada orang yang mengidap kencing manis, gula membentuk ikatan yang tidak sesuai dengan protein dan menjadikannya tidak dapat digunakan. Proses ini dikenali sebagai glycation. Antioksidan yang terdapat di pistachios membantu dalam mengurangkan proses glisasi dan dengan itu dapat membantu dalam mengawal diabetes.

Berasan Besi: Pistachios mempunyai kandungan tembaga yang tinggi, yang membantu penyerapan zat besi yang lebih tinggi ke dalam tubuh dari sumber makanan. Ini boleh membantu memerangi keadaan seperti anemia.

Get Quote