Green Raisins (Kismis)

Green Raisins (Kismis)

Kismis lazimnya digunakan:

Sebagai topping salad dicampur menjadi oat dalam yogurt dalam granola atau bijirin. Anda juga mungkin telah memakannya untuk dibakar dengan kue, roti, dan muffin yang lazat. Walaupun saiznya kecil, kismis dipenuhi dengan tenaga dan kaya dengan serat, vitamin dan mineral.

Pemakanan kismis

Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan mengenai faedah pemakanan kismis. Teruskan membaca untuk pecahan apa yang ditawarkan kismis, baik dan buruk, untuk menentukan sama ada faedah melebihi risiko.

Gula dan kalori

Satu setengah cawan kismis mempunyai kira-kira 216 kalori dan 42 gram gula. Untuk rujukan, soda 12-ounce mempunyai kira-kira 150 kalori dan 33 gram gula, bergantung kepada jenama. Atas sebab ini, kismis bukanlah makanan yang rendah kalori, atau gula rendah. Tidak hairanlah mereka kadang-kadang dirujuk sebagai “permata alam semula jadi.”

Jumlah gula dan kalori yang sangat tinggi adalah tipikal buah kering, sebab itu memerhatikan berapa banyak kismis yang anda makan dalam satu persatu adalah kunci. Kismis sering dijual dalam kotak kecil, berkhidmat tunggal, masing-masing mengandungi kira-kira 100 kalori. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kawalan bahagian, cubalah beli kismis ini untuk menyimpan pengambilan makanan anda.

Untuk atlet ketahanan, kismis adalah alternatif yang hebat untuk mengunyah dan gel sukan mahal. Mereka menawarkan sumber cepat karbohidrat yang sangat diperlukan dan dapat membantu meningkatkan prestasi anda.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Strength and Conditioning Research mendapati bahawa kismis sama berkesan dengan jenama kacang jeli sukan dalam meningkatkan prestasi para atlet yang terlibat dalam senaman ketahanan intensiti sederhana hingga ke tahap tinggi.

Serat

Satu setengah cawan kismis akan memberi anda 2.7 gram serat, atau kira-kira 6 hingga 12 peratus daripada keperluan harian anda, bergantung kepada umur dan jantina anda.

Besi

Kismis adalah sumber besi yang baik. Satu setengah cawan kismis mengandungi 1.4 miligram besi. Itulah kira-kira 7 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan untuk kebanyakan wanita dewasa, dan 17 peratus untuk lelaki dewasa.

Kalsium dan boron

Kismis mempunyai kira-kira 36 miligram kalsium setiap hidangan 1/2-cup. Ini bermakna kira-kira 5 peratus daripada keperluan harian anda.

Cara makan kismis

Kismis boleh dinikmati betul dari kotak, atau mereka boleh dibuang ke dalam pelbagai hidangan. Dari sarapan pagi hingga hidangan pencuci mulut untuk makan malam yang ganjil, ada banyak kemungkinan. Berikut adalah beberapa idea tentang bagaimana untuk memasukkan lebih banyak kismis dalam diet anda:

Untuk mengambil kismis kismis oatmeal klasik, cuba versi tanpa tepung ini. 

Kismis menambah rasa yang sangat baik untuk apa-apa jenis penyebaran manis. Cuba buat mentega mentega kayu manis ini jika anda sedang dalam mood untuk mencuba sesuatu yang baru. Sekiranya kacang mete bukan kegemaran anda, anda boleh menggantikan kacang lain.

Quinoa, kismis, salad badam boleh digunakan untuk sarapan pagi atau makan siang yang ringan.

Rempah salad ayam dengan kismis dan epal manis.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, granola mudah dibuat di rumah. Kismis selalu merupakan tambahan yang sangat baik untuk resipi granola biasa anda. Resipi ini untuk granola kismis kayu manis juga boleh dibuat vegan atau bebas gluten.

Labu, kismis, dan muffin flaxseed sempurna untuk jatuh dan penuh serat yang sihat.

Ia mungkin kelihatan pelik untuk menambah kismis kepada pasta anda. Hidangan pasta ini dari kakitangan di Mayo Clinic termasuk bayam, kacang garbanzo, dan kismis. Ia tinggi dalam besi, protein, dan serat.

Get Quote