Dried Fig (Tin)

Ara

SUNNAH BUAH TIN (DRIED SOFT FIGS)

Figs adalah buah pokok ficus, yang merupakan sebahagian daripada keluarga mulberry (Moraceae). Cantiklah rasa yang unik, manis, tekstur lembut dan kenyal dan bengkak dengan biji sedikit yang boleh dimakan. Aroma segar adalah halus dan mudah rosak, jadi sering dikeringkan untuk mengekalkan. Ini menghasilkan buah kering yang berkhasiat dan berkhasiat yang boleh dinikmati sepanjang tahun. Figs adalah tinggi dalam gula semulajadi, mineral dan serat larut. Kayu kaya dengan mineral termasuk kalium, kalsium, magnesium, besi dan tembaga dan merupakan sumber antioksidan A, E dan K yang menyumbang kepada kesihatan dan kesejahteraan.

FAEDAH-FAEDAH KESELURUHAN

Buah ara adalah sumber yang penting dari kedua-dua jenis makanan serat. Serat larut mereka menyumbang kepada kenyang dan menggalakkan kadar gula darah dan kolesterol yang sihat, manakala serat tidak larut mereka menyokong pencernaan yang cekap dan teratur usus. Kalium dalam buah ara membantu menjaga cecair dan mineral seimbang di dalam dan di sekeliling sel-sel dan seluruh badan anda, yang penting untuk saraf, fungsi otot dan jantung yang normal. Figs adalah sumber yang sangat baik untuk tenaga yang tersedia, kerana kebanyakan kalori mereka berasal dari gula mudah. Namun, gula-gula ini secara semulajadi berlaku dan serat yang larut yang dibungkus dengan membantu melambatkan kadar di mana mereka dilepaskan ke dalam aliran darah anda.

HOLD IN FIBERA

1/2-cup hidangan buah kering mengandungi 7.3 g serat. Termasuk lebih banyak serat dalam diet anda dapat membantu menurunkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes. Jeruk kering mengandungi serat larut dan tak larut. Serat larut memperlahankan penghadaman untuk mengawal selera dan kawalan gula darah serta membantu menurunkan tahap kolesterol darah. Serat tidak larut menambah cecair kepada najis, meningkatkan fungsi usus. Menurut Institut Perubatan, wanita dewasa yang sihat memerlukan 25 gram serat sehari, dan lelaki dewasa memerlukan 38 gram.

Antara Manfaat & Khasiat Buah Tin:

  • Sebagai Sumber nutrisi kepada tubuh badan
  • Mengurangkan kadar kolestrol
  • Sangat bagus diamalkan bagi penghidap diabetis
  • Mencegah terjadinya serangan jantung
  • Mengatasi tekanan darah tinggi
  • Mampu mengatasi amenia (kekurangan darah)
  • Mengatasi sembelit & banyak lagi

Get Quote